Met een achtergrond in technisch tekenen, verkoop van sanitair en de horeca, kwam Ron de Wildt 18 jaar geleden bij Hakvoort Professional terecht. Sinds 2010 is hij de adviseur voor buurthuizen, multifunctionele centra, kerken, zorginstellingen en overheidsinstanties. Dit werkgebied vraagt om een specifieke aanpak, iets waar Hakvoort Professional in uitblinkt. We vroegen Ron wat werken bij Hakvoort zo aantrekkelijk maakt en waarom zijn specialisme zo bijzonder is. Dit was het begin van een goed en boeiend gesprek!

Wie is Ron de Wildt? 

"Mijn achtergrond ligt in grafisch ontwerp, specifiek technisch tekenen. Dit vond ik altijd leuk en tijdens mijn dienstplicht kon ik me hier verder in verdiepen. Deze kennis en ervaring nam ik mee in het burgerleven en gebruikte ik in verschillende verkoopposities. Mijn kennis van technisch tekenen stelt me in staat tekeningen te lezen en keukens voor klanten te ontwerpen, met nauwkeurige informatie over wat wel en niet mogelijk is in de beschikbare ruimte," begint Ron.

Na jaren als verkoper van sanitair bij een groot concern te hebben gewerkt, stapte Ron over naar de grootkeukens. Hakvoort bood een nieuwe uitdaging en meer rust op privégebied. Hier kreeg hij het specialisme van buurthuizen en zorginstellingen onder zijn hoede. Een leuke uitdaging waar hij zijn creativiteit in kwijt kan en betrokken is bij maatschappelijke projecten die een verschil kunnen maken.

"Ik werk veel met vrijwilligers of mensen die zich volledig inzetten voor hun organisatie. Het is belangrijk om goed contact te hebben en de tijd te nemen om alles duidelijk uit te leggen. Ik laat graag zien wat de mogelijkheden zijn door bezoeken te organiseren bij bedrijven of organisaties die een bepaalde oplossing gebruiken die ik ook aanbeveel," zegt Ron.

Begrijp wie de klant is

Samenwerken met maatschappelijk betrokken organisaties betekent ook dat je duidelijk moet zijn over het budget, het uiteindelijke doel van de keuken of apparatuur, en wie ermee zal werken. Eindgebruikers in buurthuizen zijn vaak vrijwilligers zonder keukenervaring. Keukens en apparatuur moeten duurzaam en gebruiksvriendelijk zijn. 

Ron legt uit: "Wat ik vaak zie is dat men een combinatie kiest van RVS en volkern, dat in elke gewenste kleur geleverd kan worden. Zo blijft de keuken sfeervol. Ook moet de keuken een sociale functie hebben. Ik heb eens een oplossing bedacht voor kinderen in de keuken, met een veilig inschuifbaar opstapje bij het aanrecht zodat zij veilig kunnen helpen. Een slimme oplossing die we nog steeds vaak toepassen."

Keukens of apparatuur worden vaak gefinancierd met gemeenschapsgeld of donaties, wat vraagt om zorgvuldigheid. Luisteren naar wat mensen precies nodig hebben is essentieel. Klakkeloos het duurste adviseren kan echt niet. Elke euro moet goed besteed worden.

Quote ron de wildt

Luisteren, luisteren, luisteren

"Ik neem de tijd om met mensen te praten. Als het beter uitkomt om 's avonds langs te komen, doe ik dat. Ik ben pas tevreden als ik zeker weet dat iedereen precies weet wat ze zullen krijgen en vertrouwen heeft dat alles goed komt," benadrukt Ron. "Vertrouwen is cruciaal. Iedereen heeft zijn eigen expertise, en de mijne is professionele keukens. Dat is een vak apart. Ik wil de klant het vertrouwen geven dat ik hen volledig ontzorg en precies weet wat ze nodig hebben. Diepgaand contact is daarbij essentieel."

Op de vraag of hij eigenlijk een verkoper is, antwoordt Ron: "Ja, dat is wat ik uiteindelijk doe. Maar ik ben vooral een adviseur. Net als de andere verkoopadviseurs hier hecht ik veel waarde aan goed klantcontact en maatwerkadvies. We zien de klant, niet alleen een kans om geld te verdienen. Mijn klanten hebben niets aan een hoog capaciteit frituurpan als ze maar één keer per week iets willen frituren na een buurtavond. Luisteren, luisteren, luisteren. Dat is waar het om draait bij een goed keukenadvies."