Het hoge woord is er uit. De horeca gaat op slot in strijd tegen het coronavirus. Vanaf 15 maart tot en met 6 april dienen alle drink- en eetgelegenheden gesloten te blijven. Dit raakt de horeca in het hart. Vooral economisch worden ondernemers geraakt. Hoe nu verder en wat kunt u als horecaondernemer doen? Deze maatregelen kunt u treffen.  

Apparatuur uitzetten

De deuren gaan op slot, uw keuken staat stil. Apparatuur die u de komende tijd niet gebruikt, kunt u uitzetten om energie te besparen. Maak direct van de gelegenheid gebruik om uw apparatuur grondig na te kijken en te reinigen. Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact zodra u apparatuur gaat reinigen. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van uw apparatuur, het zorgt ook voor betere technische prestaties en een lager energieverbruik.

Maar let op: er kan schade optreden bij apparatuur dat lang stilstaat. Zet dus niet direct al uw apparatuur uit. Belangrijk is om apparatuur zoals vaatwassers, combisteamers en bain maries goed te ontkalken. Kalk kan permanente schade aanrichten aan uw apparatuur. Bij het uitzetten van uw vacumeermachine is het belangrijk om de olie van de machine eerst goed schoon te maken. Tijdens het vacuüm verpakken van vochthoudende producten, kan een gedeelte van het vocht in de vacuümpomp terecht komen. Indien de machine enkele weken wordt stilgezet met water in de olie, zal dit onherstelbare schade aanrichten aan de vacuümpomp.

Weten waar u nog meer op moet letten? Met onze handige checklist bent u goed voorbereid >

Maaltijdbezorging en afhalen mag doorgaan

Om omzetderving te verminderen of te voorkomen, kunt u inspelen op de bezorgmarkt. Restaurants mogen bestellingen (blijven) bezorgen. Het is raadzaam om dit aan uw gasten te communiceren via social media en uw website. Ook bij het telefonisch afzeggen van reserveringen kunt u aangeven dat thuisbezorgen wel mogelijk is. Diverse restaurants maken speciale afhaalmenu’s of passen bestaande gerechten aan om thuisbezorging mogelijk te maken. Om maaltijdbezorging extra te promoten, rekenen veel horecazaken (tijdelijk) geen bezorgkosten.

Afhalen, mag het nu wel of niet? Vrijwel direct na de aankondiging van het sluiten van alle horeca, ontstond onduidelijkheid over het afhalen van bestellingen. Eerst mocht het niet, inmiddels mag ook afhalen doorgaan. Het advies is wel om drukte zoveel mogelijk te vermijden.

Extra overbruggingskrediet of rood staan verhogen

Vanaf maandag 16 maart is het mogelijk om extra overbruggingskrediet te krijgen of het bedrag dat u rood mag staan te verhogen. Deze zogenoemde BMKB-regeling zou eind maart pas ingaan maar is in verband met de huidige situatie nu vervroegd.

U kunt de Borgstelling MKB-krediet niet zelf aanvragen. Dit moet via een geaccrediteerde financier (die aangesloten is bij de BMKB-regeling) aangevraagd worden. Dat kan een bank zijn – zoals de ABN AMRO, Rabobank en ING Bank – maar ook niet-bancaire financiers zoals de Europese Horeca Financieringsmaatschappij. Meer informatie over de BMKB-regeling en aangesloten financiers vindt u op de website van rvo.nl. 

Werktijdverkorting aanvragen

Als er vanwege bijzondere omstandigheden – zoals het coronavirus – tijdelijk minder werk is voor uw personeel, mag u werktijdverkorting aanvragen. Met deze regeling krijgen uw werknemers hun volledige loon doorbetaald en hoeft u tijdelijk minder loon te betalen. Met deze regeling vraagt u voor uw medewerkers een tijdelijke WW-uitkering bij het UWV aan over de uren die zij niet werken. Door de aanvulling van deze WW-uitkering krijgen uw medewerkers toch hun volledige loon doorbetaald.

Update 18 maart: de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in plaats gekomen voor de regeling werktijdverkorting, die hiermee per direct komt te vervallen.  

Uitstel van betalingen aanvragen

Het noodzakelijk sluiten van de deuren heeft drastische gevolgen voor uw inkomsten terwijl alle vaste lasten doorgaan. Uitstel van betalingen aanvragen biedt uitkomst. Ga in gesprek met uw toeleveranciers om uitstel van betalingen aan te vragen. De kans is groot dat zij begrip zullen tonen voor de huidige situatie. Vrijwel iedere sector wordt hard geraakt door de vergaande maatregelen

Huur of hypotheek
Vraag uw verhuurder of hypotheekverstrekker uitstel van betaling aan. Maak heldere afspraken en zet die op papier. Stel bijvoorbeeld voor om de huur of hypotheek later te betalen door het uitgestelde bedrag uit te smeren over een x-aantal maanden wanneer u weer geopend bent. Er is door de KHN een modelbrief opgesteld waarmee u uw huurbaas kunt vragen om een tijdelijke vrijstelling. Download de brief hier >.

Bestellingen bij toeleveranciers
Neem contact op met al uw toeleveranciers zoals groothandels. Probeer bestellingen te annuleren of te herroepen. Maak eventueel afspraken over betalen en betaaltermijnen. Grote kans dat uw leveranciers zich flexibel zullen opstellen. De Nederlandse brouwers hebben al laten weten dat zij willen meedenken met de horeca voor het vinden van oplossingen.

Belastingdienst
Ook bij de Belastingdienst kunt u vragen om bijzonder uitstel van betaling van de inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting. Wanneer u vanwege het coronavirus een lagere winst verwacht, kunt u vragen om een lagere voorlopige aanslag zodat de belasting voor komend jaar lager is.

U kunt uitstel van betaling aanvragen door een brief te sturen aan de Belastingdienst. Leg in deze brief uit hoe u door de uitbraak van het coronavirus in de betalingsproblemen bent gekomen.

Gemeentelijke belasting
Ook voor de gemeentelijke belasting kunt u uitstel aanvragen. U kunt dit doen door contact op te nemen met uw eigen gemeente.

Sla de handen ineen met hotels

Hotels mogen nog wel gasten ontvangen voor overnachtingen, maar niet in het restaurant. Al deze gasten willen nog steeds ontbijten, lunchen en dineren. Benader hotels in de buurt om de krachten te bundelen. Bied aan om een speciaal menu samen te stellen voor deze hotelgasten of maak afspraken over het bezorgen van maaltijden aan het hotel.

Cadeaubonnen extra promoten

Het onder de aandacht brengen van uw cadeaubonnen is een goede manier om extra inkomsten te generen. Diverse restaurants roepen via social media op om cadeaubonnen af te nemen. Met een speciale cadeaubonnenactie – waarbij een cadeaubon een hogere waarde heeft dan het gekochte bedrag - kunt u uw cadeaubonnen extra promoten. Een gratis amuse, kopje koffie of glas wijn maakt een cadeaubon nóg aantrekkelijker. Ook voor bedrijven in de regio kan een cadeaubon een leuk personeelsgeschenk zijn. Bied cadeaubonnen aan als Paasgeschenk of bij jubilea en verjaardagen van personeelsleden. Wees creatief! 

Voorraad doneren

Een volle koeling met voorraad maar geen klanten en bestellingen, wat nu? Restaurants roepen op om voorraad aan voedselbanken in de buurt te schenken. De impact van het coronavirus raakt ons allemaal. Laten we elkaar juist nu een handje extra helpen. Gooi de verse voorraad in ieder geval niet weg. Blancheer verse groenten, verwerk vers fruit in smoothies of bereid alvast maaltijden voor om in te vriezen.

Horeca komt in actie

Er zijn inmiddels diverse initiatieven opgestart om de horeca een handje te helpen in deze onzekere tijd. Maak daar als ondernemer vooral gebruik van.

Dineren is doneren  
Onder het mom ‘wees geen krent, red je favoriete eettent’, worden Nederlanders opgeroepen om een gerecht te doneren. U kunt uw restaurant aanmelden op www.doneren.restaurant en uw gasten vragen om een (kleine) donatie.

Cadeaubonnen online verkopen
Er zijn inmiddels meerdere platformen gelanceerd – zoals helpdehoreca.nl en redderestaurants.nl - om cadeaubonnen online aan te kunnen bieden. Diverse initiatiefnemers roepen op om de horeca een steuntje in de rug te geven door cadeaubonnen aan te schaffen. Consumenten kiezen hun favoriete horecazaak uit en kopen via het platform een cadeaubon. Het bedrag wordt vervolgens op uw rekening gestort. Meld uw restaurant op één van deze platformen aan en breng uw cadeaubonnen extra onder de aandacht.

Etenover.nl
Niet alleen horecaondernemers blijven met veel voorraad zitten, ook toeleveranciers kampen met grote problemen. Veel verse voedingswaren dreigen incourant te worden nu de vraag volledig is weggevallen. Om foodproducten aan te kunnen bieden aan consumenten, is de digitale marktplaats etenover.nl gelanceerd.

Facebook groep HorecaHelpt
‘Samen geven we horeca power’, luidt het motto van de Facebook groep HorecaHelpt. In deze groep worden initiatieven en ideeën gedeeld die de horeca steunen. Deel uw eigen ideeën of leer van de tips van andere (horeca)ondernemers.

Bereikbaarheid van onze vestigingen

Ook wij gaan de strijd tegen het coronavirus aan en hebben extra maatregelen genomen. Hierdoor kunnen wij onze dienstverlening – met de nodige aanpassingen – voor langere tijd in stand houden. Er kan echter wat vertraging optreden, wij vragen uw begrip voor de omstandigheden. Lees meer over alle maatregelen en onze bereikbaarheid > 

Verder lezen:

Extra krediet voor ondernemers vanaf maandag beschikbaar 

Werktijdverkorting aanvragen: hoe werkt dat?

KHN claimt 5,1 miljard overheidssteun voor horeca

> 12 tips om snel te beginnen met maaltijdbezorging tijdens de coronacrisis

> NOW-maatregelen en afhalen en bezorgen: let op dat het u geen geld gaat kosten