Je komt hem in elke keuken tegen, maar toch is de professionele magnetron een redelijk ondergewaardeerd apparaat. En dat terwijl hij veelzijdig inzetbaar is en zorgt voor gemak, snelheid en efficiëntie in drukke horecakeukens. Wat zijn de belangrijkste verschillen met een huishoudelijke variant, de voordelen en hoe kies je vervolgens de juiste magnetron? Wij nemen je in dit artikel mee in de wereld van professionele magnetrons.

Het verschil met huishoudelijke magnetrons

Een magnetron is niet bepaald het meest spannende apparaat in de professionele keuken. Hij ziet er niet heel anders uit als een magnetron voor thuis en heeft dezelfde basisfunctie. Dus waarom zou je kiezen voor een magnetron van professionele kwaliteit – terwijl een ‘gewone’ variant velen malen goedkoper is? Simpel: omdat er topprestaties geleverd moeten worden.

Waarom kiezen voor een professionele magnetron

Krachtiger en sneller
Het grootste verschil zit in het vermogen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn professionele magnetrons geschikt voor intensief gebruik. Ze zijn met een vermogen van 1000 tot 3000 watt véél krachtiger en sneller dan magnetrons van huishoudelijke kwaliteit. En dat is ook hard nodig. Gerechten zijn hierdoor sneller warm zonder in te leveren op smaakkwaliteit. Dit levert een flinke tijdswinst op, een absolute must in drukke keukens.

Hogere kwaliteit  
De magnetron wordt in drukke keukens veel gebruikt, soms tot wel 200 keer per dag. Dan is de hoogste kwaliteit in materialen nodig. Doordat professionele magnetrons van robuuste materialen – zoals rvs – worden gemaakt, gaan ze lang mee en zijn ze geschikt voor intensief gebruik. Perfect voor veeleisende en drukke horecakeukens. Bovendien gaan ze hierdoor langer mee dan een magnetron van huishoudelijke kwaliteit.

Grotere capaciteit
Professionele magnetrons zijn groter dan huishoudelijke magnetrons, waardoor grotere hoeveelheden tegelijk opgewarmd kunnen worden.

Focus voor hygiëne
Nog een belangrijk aandachtspunt is de hygiëne. Magnetrons van professionele kwaliteit hebben geen draaiplateau maar een vaste, keramische bodemplaat. Dit maakt schoonmaken een stuk makkelijker. Ook de binnenkamer van een magnetron is gemaakt van rvs waardoor er geen verkleuring optreedt.

Gebruiksgemak
Al die extra functies op een huishoudelijke magnetron zijn in professionele keukens overbodig. Snelheid en gemak zijn de belangrijkste functies. Daarom hebben magnetrons van professionele kwaliteit een no-nonsens bedieningspaneel met duidelijke en grote knoppen.

De basisfunctie is voor alle magnetrons gelijk. Maar de verschillen in robuustheid, het vermogen en de opwarmsnelheid, de capaciteit, schoonmaakgemak en het bedieningsgemak zijn een belangrijk verschil. Juist die hoge kwaliteit is heel belangrijk in professionele keukens, waar elke dag weer topprestaties worden geleverd en hoge eisen aan de apparatuur worden gesteld.

Meer dan opwarmen

Aardappels in een rap tempo poffen, groenten stomen of snel ontdooien: de magnetron is een allemansvriend. De basisfunctie – het snel opwarmen – is algemeen bekend, maar magnetrons kunnen veel meer. Ze bieden gemak én snelheid in het heetst van de strijd. Zoals grote hoeveelheden vlees, vis of groenten ontdooien, sauzen en soepen warmen of gerechten gratineren. Zelfs meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden is mogelijk, wat de efficiënte flink verhoogt. En door de snelheid waarmee professionele magnetrons dit doen, wordt een flinke tijdbesparing gerealiseerd.

De voordelen van een professionele magnetron liegen er niet om. Ze zorgen voor efficiëntie, tijdbesparing én zijn super veelzijdig in te zetten.

De juiste professionele magnetron kiezen

Duidelijk, een magnetron mag niet ontbreken in de professionele keuken. Maar hoe kies je vervolgens de juiste magnetron? Dat is vooral afhankelijk van de gebruiksintensiviteit. Hoe vaak wordt de magnetron gebruikt en waarvoor? Gaat het om snel iets kleins opwarmen of moeten er grote schalen in passen? Is het nauwkeurig instellen van de timer belangrijk of gaat het vooral om gemak?  Een magnetron die slechts af en toe wordt gebruikt vraagt om andere specificaties dan een magnetron die de hele dag door intensief wordt gebruikt. Vermogen, capaciteit en  gebruiksopties zijn de belangrijkste specificaties om op te letten.

De volgende vragen helpen om de juiste magnetron te kiezen:

Welk vermogen is nodig?
Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de opwarmtijd.  Kies voor een hoger vermogen (2000 tot 3000 watt) als de magnetron de hele dag door intensief wordt gebruikt. Voor licht tot gemiddeld gebruik is een vermogen van 1000 – 2000 watt meer dan voldoende.

Hoe groot moet de magnetron zijn?
De inhoud van professionele magnetrons wordt gemeten in literinhoud. Welke literinhoud het meest geschikt is, hangt weer af van de gebruiksintensiviteit. De grotere modellen magnetrons van 30 tot 40 liter maken het mogelijk om op twee niveaus tegelijk te koken. Maar voor een gemiddelde horecaonderneming is een magnetron van 20 liter vaak al meer dan voldoende.

Welke gebruiksopties zijn nodig?
Professionele magnetrons zijn er met draaiknoppen of druktoetsen. Gaat het vooral om gemak? Dan zijn stevige draaiknoppen de beste keuze. Magnetrons met druktoetsen hebben daarentegen vaak een digitaal display waarmee de timer heel nauwkeurig ingesteld kan worden. Extra opties – zoals voorgeprogrammeerde menu’s – kunnen een mooie aanvulling zijn. Er zijn zelfs combi-magnetrons met grill functie.

Nieuw in ons assortiment: Midea magnetrons

Zeker zijn van de juiste keuze? Daar helpen onze verkoopadviseurs je natuurlijk graag bij.