Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Aangescherpte hygiëne: zijn glazenspoelers straks de norm?
Hygiëne is belangrijker dan ooit. Niet alleen nu, ook als de horeca straks weer terug gaat naar ‘normaal’ zal er extra aandacht zijn voor een grondige hygiëne. Dat heeft de discussie rondom het met de hand spoelen van glazen weer opnieuw doen oplaaien. Is dit nog wel hygiënisch genoeg of worden glazenspoelmachines net als in omliggende landen straks de norm?
Met glazenspoeler of handmatig spoelen?
Glazen handmatig spoelen in een spoelbak, voor Nederlandse horeca is het de normaalste zaak van de wereld. Toch staat deze manier van glazen spoelen al jarenlang ter discussie. Volgens experts zou het niet hygiënisch genoeg zijn. Dat heeft te maken met de spoeltemperatuur. Alleen als de spoeltemperatuur hoog genoeg is – bij voorkeur minimaal 50 graden Celsius - maken bacteriën geen kans. Die hoge temperatuur wordt in de meeste gevallen alleen met een glazenspoeler bereikt en is niet te evenaren met het handmatig spoelen van glaswerk. Andere factoren om maximale hygiëne te garanderen zijn de spoeltijd en de juiste (hoeveelheid) chemie. Glazen moeten bij voorkeur 90 seconden of langer worden gespoeld op een constante hoge temperatuur en met voldoende chemicaliën. Een glazenspoelmachine garandeert deze condities.
Kruisbesmetting ligt op de loer
De wisseling in temperatuur, chemie en spoeltijd bij het handmatig spoelen van glazen zorgt ervoor dat bacteriën de spoelbeurt kunnen overleven. Bovendien kunnen vuilresten achterblijven in het spoelwater waardoor kruisbesmetting op de loer ligt. Het resultaat is een ‘optisch’ schoon glas, niet zeker wetende of het glaswerk daadwerkelijk bacterie- en virusvrij is. Glazen kunnen hierdoor onbewust een bron van bacteriën en virussen zijn. Reden genoeg voor omliggende landen – zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en sinds kort ook België – om het gebruik van een glazenspoeler verplicht te stellen. In Nederland is het nog niet zo ver. De vraag is hoe lang dit nog zo blijft. Diverse experts pleiten al jaren voor het gebruik van een glazenspoeler.
Spoelen met een glazenspoeler
Een glazenspoelmachine zorgt voor de perfecte condities tussen temperatuur, spoeltijd, zeepdosering en waskracht. Dankzij dit samenspel garandeert een glazenspoeler maximale hygiëne. Gemiddeld worden glazen met behulp van de machine 90 seconden gespoeld op een hoge temperatuur tussen de 80-90°C. De krachtige naspoelprogramma’s maken de machines zo uniek ten opzichte van handmatig spoelen. In een spoelbak worden die hoge temperaturen niet gehaald. Ook de minimale spoeltijd van 90 seconden wordt met handmatig spoelen vrijwel nooit gehaald. Na het spoelen ligt de droogtijd op zo’n 2 minuten. Per spoelbeurt worden doorgaans 30 glazen gespoeld.
Vooral glazenspoelers die beschikken over omgekeerde osmose bieden veel voordelen. Doordat kalk en mineralen uit het water worden gezuiverd, resulteert dat in streeploos en vlekkeloos glaswerk. Handmatig poleren is hierdoor niet meer nodig, dat scheelt iedere dag veel poleerwerk.
Glazenspoeler garandeert maximale hygiëne
Alleen een glazenspoelmachine kan de perfecte condities voor maximale hygiëne garanderen. Daarom is het advies van brancheorganisatie KHN om gebruik te maken van een glazenspoeler. Hierdoor bent u altijd verzekerd van bacterie- en virusvrij glaswerk. Nu hygiëne onder een vergrootglas licht vanwege het coronavirus, kan dit advies wel eens dwingend gaan worden. Vooralsnog blijft het handmatig spoelen van glazen toegestaan. Wel is het nodig om aanvullende maatregelen te nemen.