Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Energiebesparing in uw horeca keuken: 6 tips
Energie besparen in de professionele keuken: niet alleen goed voor het milieu, maar het levert u ook geld op. Iets wat gezien de huidige energieprijzen meer dan welkom is! Er zijn maatregelen die direct toepasbaar zijn en maatregelen waarvoor eerst geïnvesteerd dient te worden. Gelukkig is die investering vaak snel terug te verdienen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet om energie te besparen in uw horeca keuken.
#1 - Kijk kritisch naar het gebruik van keukenapparatuur
Gaspitten die de hele dag staan te loeien, grills die onnodig op volle capaciteit aan blijven staan, de afzuigkap die continu op de hoogste stand staat, het niet afdekken van de frituur: zomaar wat voorbeelden van gebruiksgewoontes die energie verspillen. Bij het openen van een horecazaak wordt vaak ook alle apparatuur aangezet. Begrijpelijk in drukke keukens maar niet altijd nodig. Ga aan de slag met onze praktische tips voor energiebesparing:
- - Zet niet direct alle keukenapparatuur op volle capaciteit aan
- - Zet apparatuur met een korte opwarmtijd na gebruik uit
- - Zet gaspitten na gebruik uit
- - Laat de afzuigkap niet op de hoogste stand staan als dit niet nodig is
- - Maak het vetfilter van de afzuigkap regelmatig schoon
- - Dek de frituur af als deze even niet gebruikt wordt; zo blijft het vet warm
- - Dek warmhoud- en koelapparatuur af. Zo vervliegt de warme of koude lucht niet
- - Let op het stand-by verbruik van apparatuur: zet deze ‘sluipverbruikers’ na sluitingstijd uit
- - Gebruik kortere programma’s bij bijvoorbeeld een vaatwasser als er licht vervuilde vaat in zit
- - Zet de verwarming een uur voor sluiting laag
#2 - Kies voor energiezuinige keukenapparatuur
Horeca apparatuur is nog altijd in ontwikkeling en de apparaten worden steeds energiezuiniger. Investeren in energiezuinige apparatuur is dan ook een gegarandeerde manier om het energieverbruik ik uw horecazaak omlaag te brengen. Een bijkomend voordeel is dat een dergelijke investering niet vraagt om een verandering in gedrag van uw personeel of manier van werken.
Een start maken met investeren in energiezuinige apparatuur? Begin dan met koelingen. Koel- en vriesapparatuur neemt 25% van het totale energieverbruik voor rekening. Kies daarom bij voorkeur voor energiezuinige koelingen én ga slim om met het energieverbruik met behulp van onze energiebesparende maatregelen voor koelingen.
Goed nieuws: met de Energie Investerings Aftrek (EIA) wordt investeren in energiezuinige keukenapparatuur een stuk aantrekkelijker. Een deel van de investering kan dankzij deze regeling afgetrokken worden van de fiscale winst.
#3 - Zorg voor goed onderhoud
Wanneer u nog niet direct wilt of kunt investeren in (nieuwe) energiezuinigere apparatuur, kunt u ook besparen op de energie door uw huidige apparatuur goed te onderhouden. Apparatuur welke schoon wordt gehouden en periodiek onderhoud krijgt werkt zuiniger en efficiënter. Investeren in een periodieke onderhoudsbeurt verbetert het rendement en houdt de technische prestaties optimaal. Heeft een apparaat last van lekkage of andere schade? Laat dit dan zo snel mogelijk verhelpen. Zo voorkomt u onnodige kosten.
Een voorbeeld van een veelvoorkomend probleem in horeca keukens is slijtage aan de deurrubbers van een koelkast of vriezer. Het gevolg is dat de deuren minder goed sluiten en het apparaat harder moet werken om de producten koel te houden. Het apparaat gaat meer elektriciteit verbruiken. Zonde, want de rubbers van zo’n deur zijn vaak relatief goedkoop en eenvoudig (zelf) te vervangen. Horeca onderdelen - zoals deurrubbers - bestelt u eenvoudig en snel via restoparts.nl.
Kortom: door uw apparaten goed te onderhouden kunt u dergelijke problemen voorkomen en energie besparen.
#4 - Bespaar op verlichting
De verlichting vormt een aanzienlijke belasting op de energierekening van een onderneming. De verlichting uitzetten op momenten dat een ruimte niet wordt gebruikt, kan al een besparing opleveren. En door uw huidige verlichting te vervangen door led-verlichting (als u dat nog niet gedaan had), bespaart u nog eens extra. Led-verlichting verbruikt tot 70% minder elektriciteit dan standaard gloeilampen.
#5 - Een slimme keukenindeling
Hoe staat de keuken er letterlijk bij? Kijk eens kritisch naar de keukenindeling. Staat uw energiezuinige koeling pal naast een fornuis? Dan verbruikt uw koeling meer energie dan nodig is. Door de warmte van het fornuis moet de koeling namelijk harder werken waardoor automatisch meer energie wordt verbruikt. Zonde en niet nodig. Een goede scheiding tussen warme en koude apparatuur voorkomt het onnodig verspillen van energie.
#6 - Goede isolatie en ventilatie is een must
Slecht geïsoleerde en geventileerde horeca keukens zijn slecht voor de gezondheid van uw personeel. Zij kunnen bijvoorbeeld klachten zoals hoofdpijn krijgen. Maar ook uw keukenapparatuur gedijt niet al te best in een slecht geïsoleerde of geventileerde omgeving. Bij warme temperaturen in de keuken schiet het energieverbruik van uw apparatuur omhoog. Alle apparaten in uw keuken geven warmte af, niet alleen het gasfornuis. Het is belangrijk dat deze warmte goed afgevoerd kan worden. Door te investeren in een beter (en zuiniger) ventilatiesysteem kunt u een gunstiger werkklimaat creëren voor zowel uw medewerkers als uw apparatuur.
Voorkom waterverspilling
Naast elektriciteit kunt u ook besparen op de kosten van water. Bijvoorbeeld door te investeren in waterbesparende apparaten en kranen. Ook een gedragsverandering onder uw personeel kan hieraan bijdragen. De vaatwasser is een voorbeeld van een apparaat dat zowel energie als water verbruikt. Zorg ervoor dat uw medewerkers een vaatwasser niet eerder aanzetten dan nodig. Het kan helpen om uw personeel van tijd tot tijd te helpen herinneren aan het bewust omgaan met zowel water als elektriciteit.
Begin met energie besparen in uw keuken
Sommige horeca eigenaren zien energie besparen als een moeilijk iets en schuiven het daarom steeds vooruit. Energie besparen in uw horeca keuken hoeft echter geen onmogelijke opgave te zijn. Door vooraf in kaart te brengen wat uw energieverbruik is en een plan te maken om te besparen, kunt u doelgericht te werk gaan. Zoek uit wat de grootste knelpunten zijn en pak deze als eerste aan. Neem ook de tijd om gas met elektriciteit te vergelijken voor extra besparingen. Ga aan de slag met onze tips en begin met energie besparen. Dat is niet alleen gunstig voor uw energierekening, ook voor het milieu én uw imago.
Wilt u meer weten over energie besparen in uw horeca keuken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze verkoopadviseurs. Zij helpen u graag verder.