Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Van het gas af: professioneel koken op inductie
Het traditionele gas onder de pannen maakt in steeds meer professionele keukens plaats voor inductie. Niet zo gek nu de gasprijzen de pan uit rijzen en de overheid de gaskraan steeds verder dichtdraait. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen en wat komt er allemaal bij kijken als u van het gas wil afstappen? Wij leggen het uit.
Afkicken van het gas
In 2050 heel Nederland van het gas af, dat is het streven van De Rijksoverheid. De gasvrije keuken wordt daarom steeds meer de norm, ook in de horeca. Klinkt 2050 nog ver weg? Sommige gemeentes willen al eerder aardgasvrij zijn. Er worden nu al gebouwen opgeleverd zonder gasaansluiting. Koken op gas is dan helemaal geen optie meer. Ondernemers die hun keuken gaan verbouwen, kunnen daarom beter alvast de overstap naar inductie maken. Niet alleen omdat het toekomstbestendiger is, het brengt ook extra voordelen met zich mee.
De voor- en nadelen van professioneel koken op inductie
Bij professioneel koken op inductie maken brandende gaspitten plaats voor kookplaten die werken op basis van een magnetisch veld. Door het magnetische veld wordt alleen de bodem van een pan warm in plaats van de hele kookplaat. Dat levert een aantal voordelen op.
De hitte gaat rechtstreeks de pan in waardoor er minder warmte verloren gaat. Het maakt de keuken een heel stuk koeler. Voor chefs is dat een dikke plus. Niet meer afzien in een dampende keuken waar de gaspitten de hele dag staan te branden en de temperatuur snel oploopt. Koken op inductie zorgt voor een veel prettiger werkklimaat. Maar ook de apparatuur heeft er baat bij. Door de koelere omgeving hoeven koelingen minder hard te werken, net zoals het afzuigsysteem. Dat levert een extra energiebesparing op. Daarbovenop wordt het kookpunt bij het koken op inductie sneller bereikt. Ook dat is weer energiebesparend.
En de nadelen? Omschakelen naar inductie vraagt om een investering. Niet alleen in inductie apparatuur, ook de stroomvoorziening moet worden aangepast omdat er meer elektrisch vermogen nodig is. Daarnaast zijn er goede inductiepannen nodig. Hoe beter de kwaliteit van de pannen, hoe hoger het rendement.
De voor- en nadelen opgesomd: Voordelen
Nadelen
|
Vlammen-heimwee
Veel (klassieke) chefs geven de voorkeur aan vlammen onder pannen. Door de vlammen zien ze direct hoe hard het gaat en is er visuele controle mogelijk. De transitie van gas naar inductie kan daarom aanvankelijk onnatuurlijk aanvoelen. Dat is vooral een kwestie van wennen. Het lijkt alsof er minder controle is – maar dat is juist niet waar. Professioneel koken op inductie werkt nauwkeuriger: de temperatuur kan tot op de graad precies ingesteld worden. Om die reden heeft Chefkok Thomas van Mechelen van Smaeckpakhuys Sukade in Meppel juist liever inductie onder zijn pannen: “Dat werkt voor mij nauwkeuriger en sneller als het moet.”
Overstappen van gas naar inductie
Van plan om de switch naar inductie te maken? Dan zijn er een aantal aandachtpunten die van belang zijn.
Inductie apparatuur kiezen
Bij de aanschaf van inductie apparatuur wordt al snel vooral aan een inductiefornuis gedacht. Maar er zijn ook laagdrempelige inductie oplossingen. Zoals mobiele professionele inductie kookplaten en kookunits. Deze kookplaten en kookunits zijn compact en er snel bij te pakken. Handig voor als er (tijdelijk) extra capaciteit nodig is. Hetzelfde geldt voor inductie frontcooking apparatuur zoals inductiewoks en bakplaten. Voor deze laagdrempelige inductie oplossingen zijn geen aanpassingen in de stroomvoorziening nodig. Terwijl voor een inductiefornuis vrijwel altijd krachtstroom nodig is. Deze oplossingen zijn ideaal voor als volledig afkicken van het gas nog een stap te ver is.
Wie het gas onder de pannen wél volledig omruilt voor inductie kan kiezen uit een breed scala aan apparatuur dat bovendien steeds voordeliger wordt door de toegenomen vraag. Een groot inductiefornuis of inbouw inductie kookplaat zijn de meest populaire oplossingen. Inductie kookplaten zijn veel strakker in te bouwen dan een gas variant en verkrijgbaar in verschillende vermogens. Wel moet rekening gehouden worden met extra ruimte voor het bedieningspaneel. Maar daar stopt het niet: ook friteuses, grills en bakplaten zijn verkrijgbaar in inductie uitvoering.
Voldoende elektrisch vermogen
De overgang van gas naar inductie vraagt om meer elektrisch vermogen in de keuken. Daar ligt direct de grootste uitdaging: in sommige gevallen zal de stroomvoorziening moeten worden aangepast. Dat is afhankelijk van het maximale verbruik op piekmomenten en de huidige aansluiting. Een elektricien kan controleren of de stroomvoorziening aangepast moet worden.
Inductiepannen
Ander veel gehoord aandachtspunt bij de overstap naar inductie is de aanschaf van nieuwe inductiepannen. Dat hoeft niet perse. Pak en magneet en hou die tegen uw bestaande pannen aan. Zijn de pannen magnetisch en is de bodem mooi vlak? Dan zijn ze geschikt voor inductie.
Vol gas op inductie? Laat ons meedenken
De overstap naar inductie gaat niet zonder slag of stoot. Het vraag om aanpassingen in uw bestaande keuken of om een doordacht plan bij het inrichten van een compleet nieuwe keuken. Goed voorbereid zijn en weten waar u aan toe bent? Laat ons met u meedenken om de overstap zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Onze adviseurs denken graag mee met de totale inrichting van uw (inductie) keuken. Neem vrijblijvend contact met ons op.